Scheepsmaatjes gevraagd

Project “Scheepsmaatjes Gevraagd”: ieder jaar een stapje verder.

In 2001 startte Solidair Friesland het project “Scheepsmaatjes Gevraagd”. Met dit project wordt gestimuleerd dat parochies en mensen met een verstandelijke beperking elkaar beter leren kennen en leren hoe zij elkaar tot steun kunnen zijn. De start van het project was op een boot. Het scheepsmaatjesproject verspreidde zich als een olievlek over de wateren van Fryslân. Binnen drie jaar deed heel katholiek Fryslân mee. Inmiddels bestaat het project al bijna twintig jaar. Alle Friese parochies hebben de mensen met een verstandelijke beperking uit hun midden beter leren kennen, en omgekeerd. En dat was nu precies de bedoeling. Het belangrijkste is dat de deelnemers elkaar leren kennen en geregeld contact hebben, zodat zij elkaar tot steun zijn bij lief en leed. Daarnaast is het goed om elkaar te steunen in de beleving van het geloof.

Er zijn tientallen koppelingen ontstaan en honderden vrijwilligers zijn betrokken geraakt bij de scheepsmaatjesdagen in de drie regio’s. Er zijn drie regionale werkgroepen ontstaan. Deze zijn ingedeeld rond de regio’s Leeuwarden-Noord-Fryslân, Zuidwest-Fryslân en Zuidoost-Fryslân.

Deze dagen brengen inhoud én gezelligheid. Altijd staat een bijbels verhaal of een heiligenleven centraal, aan de hand waarvan de deelnemers met elkaar in gesprek gaan over levensvragen. Er wordt muziek gemaakt, gezongen, toneel gespeeld, geknutseld en gedanst. En natuurlijk wordt er samen koffie en thee gedronken en gegeten. De dagen worden altijd afgesloten met een viering. Vaak in een van de kerken van de parochie. Soms ook in een stal of op een buitenlocatie.

De werkgroepen zoeken de maatjes, zorgen voor een goede koppeling en voor de begeleiding van de vrijwilligers en organiseren de Scheepsmaatjesdagen. Geregeld wordt een boot gehuurd om letterlijk als scheepsmaatjes samen onderweg te zijn.

De werkgroepen worden ondersteund door Solidair Friesland, 058-2130046, www.solidairfriesland.nl.